Projectes d’emprenedoria social s’inspiren amb els models de la Cooperativa L’Olivera i el Grup Alba
16807
post-template-default,single,single-post,postid-16807,single-format-standard,bridge-core-3.0.8,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Projectes d’emprenedoria social s’inspiren amb els models de la Cooperativa L’Olivera i el Grup Alba

Projectes d’emprenedoria social s’inspiren amb els models de la Cooperativa L’Olivera i el Grup Alba

El passat dijous 18 de juliol les persones participants de la present edició del Programa d’emprenedoria social de Barcelona Activa van visitar dues empreses socials referents a Catalunya. En el marc d’aquest Programa on col·labora Tandem Social, van conèixer de primera mà un bon exemple de projecte centrat en les persones i un projecte referent en creixement democràtic.

L’Olivera

En Pau va ser la persona encarregada de rebre a les persones participants, tot just van baixar de l’autocar a Vallbona de les Monges. Agrònom, enòleg i membre de la Cooperativa L’Olivera, el Pau va introduir el projecte generant una conversa, dirigint-se al grup des de l’horitzontalitat i transmetent missatges de forma natural que semblaven espontanis però que tenien com a rerefons un profund discurs.

En Pau introdueix les persones participants en el projecte L’Olivera

L’Olivera és una cooperativa d’integració social que va néixer l’any 1974 a Vallbona de les Monges i es dedica al cultiu de vinyes i oliveres i a l’elaboració de vins i olis tractant d’expressar la seva procedència: un origen, una terra i, com a rerefons, unes persones que els interpreten. “Volem que allò que fem sigui una porta d’entrada per conèixer el que hi ha al darrere (les persones, el territori i el model cooperatiu)”. El que dóna solidesa al projecte és fer molt bé allò a què ens dediquem”, diu en Pau.

Quan se li pregunta a en Pau si existeixen projectes semblants a L’Olivera, es lamenta: “Malauradament, no hi ha gaires projectes com el nostre, que apostin pel territori, que aportin un gran valor afegit mitjançant un treball manual i que es basin en la generació de vincles entre les persones a través d’un model cooperatiu” i sentencia: “Anem a contracorrent.”

L’Olivera entén que el projecte en què hi treballa ha de ser viable en l’àmbit econòmic, però no només això, ja que també ha de ser viable i responsable amb el medi ambient, practicant l’agricultura ecològica i el respecte i valor pel paisatge. A més, de ser viable i responsable amb la comunitat local, posant en pràctica la inclusió social i promovent la diversitat.

Els projectes emprenedors van poder visitar el molí d’oli, la residència per a les persones treballadores i el celler. Finalment, van dinar al Vallbona Cafè, un espai co-gestionat per L’Olivera i van tornar a agafar l’autobús per dirigir-se a Tàrrega, on els esperava la Maite Trepat, directora del Grup Alba.

Grup Alba

A la recepció de l’àmplia seu central del Grup, la Maite explica que és un bon lloc per començar les visites, ja que el gran mapa de la paret ajuda a explicar tot allò en el que ha esdevingut el Grup Alba i com han aconseguit créixer democràticament. L’any 2008 es va consolidar amb un model organitzatiu autogestionat format per diferents entitats d’economia social creades per la seva especialització, situació territorial i per poder funcionar de manera més eficient. “Tots som motor de canvi i si volem generar un canvi social, el primer que hem de fer és un canvi intern”, diu la Maite. I concreta: “Mitjançant una transformació organitzativa hem esdevingut una organització més transformadora”.

La Maite mostra el gran mapa que tenen a la recepció per explicar com han crescut democràticament

Durant la visita van poder visitar la seu central, la bugaderia, el servei de teràpia ocupacional, la residència Can Aleix, la fàbrica d’arrugats del Rosal i el Restaurant Gat, el qual, en paraules de la Maite: “ens ha permès obrir encara més les nostres portes al poble i transmetre que la nostra raó de ser és acompanyar a les persones en la realització dels seus desitjos i il·lusions oferint recursos i serveis de qualitat i promovent un territori inclusiu i compromès”.

La Jornada es va anomenar “Referents territorials amb projecció global”, atès que ambdós projectes han aconseguit no només transformar situacions al seu territori, sinó servir de mirall per persones i organitzacions d’altres indrets. El Grup Alba ha servit d’inspiració per altres territoris que han volgut replicar el model i un exemple n’és la cooperativa Jussà, que ubicada al Pallars Jussà. Addicionalment, L’Olivera i el Grup Alba han contribuït al foment de la intercooperació del territori, formant part del Grup Motor de Ponent Coopera, l’Ateneu cooperatiu de les terres de Lleida, juntament amb la cooperativa Tres Cadires, La Cuina del Comú, El Risell, Les Obagues i Btactic.

Aquesta jornada va servir d’inspiració a la recta final de la 4a edició del Programa d’emprenedoria social de Barcelona Activa, un programa intensiu i especialitzat que promou el llançament de projectes del sector tot maximitzant el seu impacte social i la seva viabilitat econòmica. Després de 4 edicions, el Programa d’emprenedoria social de Barcelona Activa s’ha consolidat com el recurs formatiu i d’acompanyament referent per a projectes d’empresa social col·lectiva i amb ambició transformadora. Pròximament s’obrirà la convocatòria per la cinquena edició, la qual es pot consultar a la pàgina web de Barcelona Activa. Si vols que t’avisem, envia’ns un correu a hola@tandemsocial.coop indicant Programa d’emprenedoria social Barcelona Activa.