Proyectos de economía social y solidaria para mejorar Mataró
16588
post-template-default,single,single-post,postid-16588,single-format-standard,bridge-core-3.0.8,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Proyectos de economía social y solidaria para mejorar Mataró

Proyectos de economía social y solidaria para mejorar Mataró

ADN mataroní en la primera i, de moment, única llançadora de projectes d’economia social i solidària formada exclusivament per dones. Es tracta de la tercera edició de la Llançadora que organitza l’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració de Tàndem Social. Que tots els projectes estiguin impulsats per dones de la ciutat és un fet fortuït, però que demostra que cada cop més les dones s’estan apoderant i volen liderar els seus propis projectes. Ho explica Maria Ramos, tècnica de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró, que també posa en valor un altre dels trets diferencials d’aquesta tercera edició de la Llançadora: tots els projectes sorgeixen dels diversos barris de Mataró. Estar arrelades als barris, a part de ser un requisit d’aquesta tercera edició, fa que les propostes sorgeixin amb la voluntat de ser un transformador social.

Sis propostes que tenen com a pilar l’economia social i solidària i els barris, però que són molt diverses entre elles. El Centre de dia Arbre de Vida, un centre de dia per a gent gran al barri, centrat en la persona, vetllant pel seu benestar i la seva integració en la vida col·lectiva; El Parc de les Olors, un parc urbà de plantes ornamentals, medicinals i aromàtiques obert a la ciutadania; Donacoop, un projecte per confeccionar accessoris tèxtils , bufs i cintes,  a través d’una iniciativa integradora de les dones del barri; Radio La Voz de Cerdanyola, un programa de ràdio fet per la gent del barri on es dona veu a la ciutadania sobre diferents temes; Catering Halal, basat en l’elaboració  de plats saludables i nutricionals, amb una oferta de cuina casolana i amb ingredients naturals i de proximitat, i accessible per als col·lectius desfavorits; i Montessori Spain, un projecte per assessorar en la creació d’espais o escoles Montessori, i fabricar materials relacionats amb aquest mètode pedagògic.

Totes elles coincideixen que sense l’ajuda de la Llançadora els hauria sigut molt més complicat tirar endavant la seva idea de negoci.  Ho expliquen Anna Rambla del centre de dia “Arbre de Vida”; i Joana Lozano del “Parc de les olors” . Totes dues destaquen el bon ambient que hi ha al grup de treball i l’ajuda que els ofereix la Llançadora. Una ajuda que sobretot els està sent útil en temes que mai havien tractat abans com el finançament o la burocràcia.

Precisament l’acompanyament és un dels punts essencials per emprendre i fer  els projectes sostenibles a llarg termini. Ho reconeix Andrea Balletbo, formadora de la Llançadora i membre de Tàndem Social. A més, considera clau el suport que pugui oferir el seu entorn i la xarxa que genera l’economia social i solidària a Mataró, el Maresme i Catalunya. D’altra banda, Balletbo assegura que la formació també és necessària per emprendre. Per aquest motiu, el projecte inclou una petita part teòrica sobre màrqueting, comunicació o finances; tutories individualitzades; i una part pràctica basada en jocs que ajuden a fomentar la cohesió del grup, adquirir millor els coneixements teòrics i a posar en valor el col·lectiu per sobre de l’individualisme.

La tercera edició de la Llançadora finalitzarà a principis del mes de desembre. Ho farà amb una sessió en què les responsables dels sis projectes explicaran la seva experiència i el seu model de negoci  davant representants de l’Ajuntament, d’empreses i de l’àmbit social de Mataró.

Informa: M. Castanyer/ S.Ruiz https://bit.ly/2PiKUDS